Ciasto ze słonecznikiem i bitą śmietaną
Składniki biszkopt: ( Blaszka 28cm x 25 cm )
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa krówkowa :
- 120g miękkiego masła,
- 2 łyżki mleka,
- 200g łuskanego słonecznika,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 puszka masy kajmakowej, ( użyłam 500g )
Przygotowanie masy :
Słonecznik
upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć miękkie masło. Wsyp cukier
puder i wlej mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając
miksowania dodaj partiami masę krówkową. Na koniec wsyp słonecznik i
delikatnie wymieszaj składniki.
Składniki masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
- 400ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny,
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Składniki dodatkowe :
- 50g gorzkiej czekolady,
- herbatniki maślane.
Przygotowanie ciasta :
Na biszkopt wyłóż masę krówkową ze słonecznikiem. Rozsmaruj. Następnie rozsmaruj masę śmietankową i na górę ułóż herbatniki maślane obok siebie. Całość polej czekoladą tworząc paseczki.
ale ono pięknie wygląda, aż szkoda jeść ...
OdpowiedzUsuńPracochłonne jak widzę ale wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze słonecznikiem. Z bitą śmietaną jeszcze nie próbowałam i czuję, że niedługo nadejdzie pora, żeby to zmienić :)
OdpowiedzUsuńo wow ale pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńEfektowne :)
OdpowiedzUsuńCudownie chrupiące pyszności :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Przepis wskakuje na pierwsze miejsce wśród ciast na mojej liście "to do"! Już mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Robiłam tydzień temu (niestety w gości, więc musiałam zadowolić się jednym kawałkiem :((( ). Podobne ciasto od pół roku zajadam czasami w pobliskiej cukierni i tak bardzo mi posmakowało, ale nie wiedziałam co tam po kolei idzie. A tu masz! :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńczy te herbatniki trzeba w czyms namoczyc ?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńW niczym nie namaczałam herbatników. Nie lubie zbytnio takich mokrych. Moim zdaniem dość wchłoną wilgoci z bitej śmietany ale wszystko zależy od upodobań :)
piekłam to ciasto na swieta i jestem nie zadowolona z tegociast masa jest bardzo rzadka i ten cukier po co masa krowkowa jest słodka dobrze ze nie dodałam
OdpowiedzUsuń...pewnie do masy kajmakowej coś jeszcze dodano, ponieważ krem się rozpływa. ....��
OdpowiedzUsuńNa jaki wymiar blaszki są proporacje na biszkopt ?
OdpowiedzUsuńA przpraszam, nie zauwazylam ale już doczytalam i wiem ;)
Usuńdo takiej ilosci masy kajmakowej nie dodawalabym cukru , ala to kwestia gustu. Ciasto wyglada bardzo apetycznie .
OdpowiedzUsuńCzy do masy krówkowej można dodać żelatynę żeby masa się była bardziej zwarta? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdodałabym więcej masła. Nigdy nie dodawałam żelatyny do tej masy. Pozdrawiam !
Usuń