środa, 21 stycznia 2015

Biszkoptowa rolada z jabłkami

Biszkoptowa rolada z jabłkami



Składniki :
  • 3 duże jabłka,
  • cynamon,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 jajek L,
  • 100g mąki,
  • 70g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Jabłka obierz i pokrój na drobną kostkę. Skropl sokiem z cytryny. Posyp cynamonem.  Formę  wyłóż papierem do pieczenia. Wlej olej i rozprowadź po całej powierzchni. Na blaszce ułóż jabłka.

Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier i dodaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.

Ciasto wylej na jabłka i równomiernie rozsmaruj. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Delikatnie ściągnij papier na którym bym pieczony biszkopt.  Ponownie przewróć biszkopt i zwiń w roladę.


12 komentarzy:

  1. Ale piękny, wyrośnięty biszkopt. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja!!! jak się wyrobię to przygotuję z okazji dzisiejszego dnia babci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie. :)
    Idealnie Ci wyszła! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam ją nie w weekend, ale na wczorajszy wyjazd do przyjaciół:). Jest przepyszna i taka szybka do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie bardzo rozumiem co mam zrobic po wyciagnieciu z pieca? czy mam wyjac cale ciasto przewrocic go do gory na sciereczke? czy tez nie wyjmujac przewrocic do gory z cala brytwanka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy po wyjęciu z pieca masz wziąć ciasto (najlepiej trzymając za końcówki papieru), przewrócić je na ściereczkę kuchenna tak, aby upieczona strona ciasta dotykało ściereczki. Zdjąć papier i wówczas zrolować.

    OdpowiedzUsuń
  8. zapewne tak smakuje jak wygląda apetycznie
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Print