Pizza ze szparagami
Składniki :
- 23-25 g drożdży
- 500g mąki
- 250 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto.
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.
Pizze zawsze włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w temperaturze powyżej 200 stopni. Pizza jest gotowa jeśli od spodu jest rumiana.
Składniki :
- zielone szparagi,
- starta mozarella,
- szynka szwarcwaldzka,
- pomidory,
- cebula,
- sos do pizzy.
Pomidory i cebulę pokrój. Ciasto rozwałkuj. Posmaruj sosem pomidorowym i ułóż składniki. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.
Uwielbiam pizzę ze szparagami, chociaż preferuję taką z białym sosem. :)
OdpowiedzUsuńPizzy ze szparagami jeszcze nie jadłam, ale musi być smaczna
OdpowiedzUsuńJa robię identyczną niemalże, ale na spód kładę sos zrobiony z serka mascarpone, oliwy i ziół.
OdpowiedzUsuńNormalnie ślinka cieknie!!!
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Super blog:) zapraszam na mój: http://blog.asiunka123.cba.pl/
OdpowiedzUsuń