Roladki z kurczaka
faszerowane pęczakiem i wątróbką
smażone na oleju rzepakowym
smażone na oleju rzepakowym
Przepyszna roladka z kurczaka faszerowana kaszą pęczak i drobiową wątróbką.
Świetnie smakuje jako danie obiadowe ale również jako wędlina na kanapki.
Mięso smażyłam na oleju rzepakowym ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego podaję go moim bliskim bo najważniejsze jest zdrowie i dobre samopoczucie.
Składniki :
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 300g drobiowej wątróbki,
- 3/4 szklanki kaszy pęczak,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- 1/2 bułki,
- mleko ( do namoczenia bułki ),
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie :
Bułkę namocz w mleku. Kaszę ugotuj. Wątróbkę oczyść i zmiel wraz z czosnkiem i bułką. Dodaj ugotowaną kaszę oraz pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj składniki. Filety z kurczaka rozbij tak aby powstał płat. Mięso natrzyj fileta solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozsmaruj farsz i zwiń w roladkę. Zwiąż sznurkiem spożywczym. Roladki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. ( Mięso możesz również piec w piekarniku- około 20 minut w temperaturze 180 stopni ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz