wtorek, 6 maja 2014

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 


Składniki :

  • 400g grubej fasoli,
  • 300g kiełbasy, 
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • 2 łyżki oleju.
Przygotowanie :

Fasolę wsyp do garnka i wlej wodę. Odstaw do namoczenia na noc. Wylej wodę.W rondu rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmaż. Wsyp fasolę i wlej wodę. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj pokrojoną kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotuj aż fasola będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.




4 komentarze:

  1. kocham to danie:-) pamiętam, że było jednym z pierwszych na początku blogerskiej przygody :-) na fb nawet zostało u nas jako profilowe:-))) pozdrawiam ciepło:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak smacznie, że chyba sama się zmotywuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Print