Tarta z morelami i pistacjami
Składniki tarta :
- 120g zimnego masła,
- 250g mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 3-4 łyżki wody.
Składniki nadzienie :
- 400g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 opakowanie budyniu,
- 1 jajko,
- morele,
- pistacje.
Przygotowanie :
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie wlej wodę. Wrzuć pokrojone masło, wbij jajko oraz wsyp cukier i sól. Wyrób szybko ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wylep formę do pieczenia. Nakuj widelcem spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Do miski wlej serek. Dodaj jajko i wsyp budyń. Dokładnie połącz składniki. Masę serową wylej na podpieczony spód tarty. Morele przekrój na pól i ułóż obok siebie. Całość posyp pistacjami.
Tarte włóż ponownie do piekarnika. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarta wygląda wspaniale, super połączenie smaków. Zdjęcia są urocze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
piękna wyszła i na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiękna wakacyjna. Uwielbiam morelki.:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna. Bardzo lubię tarty!
OdpowiedzUsuń