poniedziałek, 26 maja 2014

Tarta z morelami i pistacjami

Tarta z morelami i pistacjami 


Składniki tarta :

  • 120g zimnego masła,
  • 250g mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki wody.
Składniki nadzienie :
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu,
  • 1 jajko,
  • morele,
  • pistacje.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie wlej wodę. Wrzuć pokrojone masło, wbij jajko oraz wsyp cukier i sól. Wyrób szybko ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wylep formę do pieczenia. Nakuj widelcem spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Do miski wlej serek. Dodaj jajko i wsyp budyń. Dokładnie połącz składniki. Masę serową wylej na podpieczony spód tarty. Morele przekrój na pól i ułóż obok siebie. Całość posyp pistacjami. 

Tarte włóż ponownie do piekarnika. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. 




5 komentarzy:

  1. Tarta wygląda wspaniale, super połączenie smaków. Zdjęcia są urocze.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna wyszła i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna wakacyjna. Uwielbiam morelki.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszna. Bardzo lubię tarty!

    OdpowiedzUsuń

Print