Szybka zupa botwinkowa
Składniki :
- botwinka z buraczkami,
- 4-5 szt młodych ziemniaków,
- 2-3 szt młodej marchewki,
- pietruszka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- sól,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- oliwa.
Przygotowanie :
Buraki, cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż całość w garnku z oliwą. Wlej wodę. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj około 15 minut. Wrzuć pokrojone łodygi z liśćmi z botwinki i gotuj parę minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku.
uwielbiam tą zupe ;)
OdpowiedzUsuń