Czerwony barszczyk
z pierożkami z wołowiną
Składniki :
- 500g buraków ćwikłowych
- 1 1/2 L bulionu warzywnego
- 3 grzyby suszone
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarenkach
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- szczypta cukru
Grzyby wrzuć do szklanki i zalej wodą. Buraki starannie umyj i zalej wrzącą wodą. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Buraki lekko ostudź i jeszcze ciepłe zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej bulionem. Wrzuć przyprawy wraz z suszonymi grzybkami i wodą z moczenia. Mieszaj co jakiś czas, zagotuj parę razy. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawiony barszczyk odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem należy barszczyk podgrzać ale nie gotować.
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Przygotowanie
:
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut.
Składniki nadzienie :
- 400g mięsa wołowego,
- bulion,
- sól,
- pieprz,
- włoszczyzna,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- olej.
Włoszczyznę obierz. W rondelku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podsmaż. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej bulion tak aby przykrył delikatnie mięso. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę co jakiś czas dolewając bulion. Mięso ostudź i posiekaj nożem.
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą małej
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńmmmm ale zjadłabym tego barszczyku:-))) rewelka:-)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuń