niedziela, 4 maja 2014

Czerwony barszczyk z pierożkami z wołowiną

Czerwony barszczyk
z pierożkami z wołowiną


Składniki :
  • 500g buraków ćwikłowych
  • 1 1/2 L bulionu warzywnego
  • 3 grzyby suszone
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • szczypta cukru
Przygotowanie :

Grzyby wrzuć do szklanki i zalej wodą.  Buraki starannie umyj i zalej wrzącą wodą. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Buraki lekko ostudź i jeszcze ciepłe zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej bulionem. Wrzuć przyprawy wraz z suszonymi grzybkami i wodą z moczenia.  Mieszaj co jakiś czas, zagotuj parę razy. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawiony barszczyk odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem należy barszczyk podgrzać ale nie gotować. 

Składniki ciasto :
  •  3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : 
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. 
Składniki nadzienie : 
  • 400g mięsa wołowego,
  • bulion,
  • sól,
  • pieprz,
  • włoszczyzna,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • olej.
 Przygotowanie :
 Włoszczyznę obierz. W rondelku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podsmaż. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.  Wlej bulion tak aby przykrył delikatnie mięso. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę co jakiś czas dolewając bulion. Mięso ostudź i posiekaj nożem. 
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą małej szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 


3 komentarze:

Print