sobota, 8 września 2012

Makaron z pulpecikami

Makaron z pulpecikami

Ulubione danie mojego maluszka.
Poza tym jest pyszne i proste do zrobienia.
Każdemu będzie smakować.

Składniki : 200g makaronu kokardki, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 4 łyżki startego parmezanu, 1/2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, jajko, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka musztardy, 1/2 zielonej papryki, 1 cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 szklanka bulionu,  2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1 mozzarella kulka.

Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, parmezan (3 łyżki) , jajko, sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka) i majeranek. Dodaj śmietanę i duś. Ugotowany makaron wrzuć do sosu połącz składniki. Na górę ułóż pokrojoną w kostkę mozzarellę i zapiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. 



10 komentarzy:

Print