poniedziałek, 10 września 2012

Domowa wędlina indycza

Domowa wędlina indycza

Nie ma lepszej wędliny niż domowa.
Pyszna i do tego zdrowa.


Składniki : Udziec z indyka bez kości , bez skóry, sól, pieprz, majeranek, papryka suszona w płatkach, rękaw do pieczenia, sznurek spożywczy.

Przygotowanie : Udziec umyj.  Natrzyj mięso solą, pieprzem, majerankiem i papryką suszoną. Odstaw do lodówki, najlepiej na dobę.  Udziec wsadź do rękawa foliowego i zwiń w rulon. Zwiąż mocna sznurkiem. Mięso wrzuć do gorącej wody i gotuj na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny. W zależności od tego jaki udziec jest duży. Udziec wyjmij z wody i ostudź. Wsadź do lodówki na parę godzin.


3 komentarze:

  1. Potwierdzam, nie ma lepszej wędliny niż domowa. My też robimy własną, z tym, że w inny sposób bo mamy wędzarnię.
    Twój sposób też chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mięsko wpierw nie zwija się, obwiązuje sznurkiem i tak formułowany wałek wkłada się do rękawa foliowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zawinąć. Wszystko zależy od preferencji.

      Pozdrawiam !

      Usuń

Print