poniedziałek, 17 września 2012

Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik


Składniki : 0,5 kg mąki,  1 szklanka cukru, 250g margaryny, 3 jajka, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek, 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj margarynę, jajka i śmietanę. Zagnieć dokładnie składniki. Podziel ciasto na 2 części i schowaj do lodówki na 40 minut. Jabłka zetrzyj na tarce a część pokrój na drobną kostkę. Rozwałkuj 1 cześć ciasta i rozłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połóż jabłka i posyp cukrem waniliowym. Rozwałkuj drugą cześć ciasta i przykryj jabłka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.





14 komentarzy:

  1. mmm... jabłecznik jak u mamy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda nieziemsko smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha. Babcia ostatnio zrobiła;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki pyszniutki... muszę też jakiś zmontować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny, przeapetyczny jabłecznik! Taki maminy i bardzo domowy...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłecznik wygląda fantastycznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny, klasyczny jabłecznik

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne zdjęcia. pyszny musi być ten jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! Częstuję się wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam!

    Nominowałam Twój blog w The Versatile Blogger Avard.

    Jeśli interesuje Cię ta zabawa, zapraszam na mojego bloga po szczegóły :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakiej wielkości blaszki użyłaś ?

    OdpowiedzUsuń

Print