Zbilansowane śniadanie to podstawa!
Chyba każdy się ze mną
zgodzi, że przy obecnym trybie życia, ciągłym zapracowaniu
i chronicznym braku czasu, zjedzenie zbilansowanego śniadania nie jest łatwą sprawą. Jednocześnie wszyscy wiemy, jak ważny jest ten pierwszy posiłek.
i chronicznym braku czasu, zjedzenie zbilansowanego śniadania nie jest łatwą sprawą. Jednocześnie wszyscy wiemy, jak ważny jest ten pierwszy posiłek.
Według badań
przeprowadzonych dla marki belVita w 2014 roku, znaczna część z
nas, Polaków wciąż nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez
śniadania. Dokładny wynik to 88% , czyli praktycznie tylko jedna
osoba na dziesięć obywa się bez tego posiłku. Z drugiej strony w
związku z coraz szybszym tempem życia, w naszych zwyczajach
śniadaniowych można zaobserwować duże zmiany. Nadal najczęściej
śniadanie zjadamy w domu, jednak coraz więcej osób decyduje się
zjeść je dopiero po przyjściu do pracy lub szkoły. Zmienia się
także nasze poranne menu – cenimy czas, dlatego liczy się dla nas
wygoda i łatwość przygotowania, ale coraz częściej mamy ochotę
na coś nowego, zamiast klasycznej kanapki z serem. Szukamy
urozmaiceń, chętniej sięgamy po nowoczesne produkty śniadaniowe
zawierające pełne ziarno lub owoce.
Dlaczego jedzenie
śniadania jest jednak takie ważne? To posiłek , którego
zadaniem jest dostarczenie organizmowi po nocy niezbędnych
składników odżywczych. Aby było zbilansowane, powinny się w nim
znaleźć produkty zbożowe dostarczające węglowodanów, produkty
mleczne będące źródłem białka i wapnia, owoce lub warzywa
bogate w witaminy
i składniki mineralne oraz napój, aby zapewnić nawodnienie organizmu. Od dawna wiadomo, że spożywanie odpowiednich produktów zbożowych przyczynia się do profilaktyki chorób przewlekłych. Szczególnie ważną rolę ma tu do odegrania śniadanie, jako, że w większości krajów świata podstawą tego posiłku są właśnie produkty zbożowe. Aby śniadanie było jednak w pełni zbilansowane powinno zawierać też produkty z innych grup żywnościowych. Rzecz jasna, należy dbać o walory smakowe, które pomagają w konsumpcji.
i składniki mineralne oraz napój, aby zapewnić nawodnienie organizmu. Od dawna wiadomo, że spożywanie odpowiednich produktów zbożowych przyczynia się do profilaktyki chorób przewlekłych. Szczególnie ważną rolę ma tu do odegrania śniadanie, jako, że w większości krajów świata podstawą tego posiłku są właśnie produkty zbożowe. Aby śniadanie było jednak w pełni zbilansowane powinno zawierać też produkty z innych grup żywnościowych. Rzecz jasna, należy dbać o walory smakowe, które pomagają w konsumpcji.
Jak zatem powinno
wyglądać zbilansowane śniadanie?
Przysłowie mówi
„śniadanie zjedz jak król, obiad jak mieszczanin, a kolację jak
żebrak”. Jest to prawda uniwersalna znana od zarania dziejów.
Podobne zalecenia aktualnie kierują do swoich pacjentów dietetycy,
którzy radzą, aby dzień rozpocząć od śniadania (nawet dość
obfitego), a zakończyć skromną kolacją. Królewskie śniadanie,
planowane zgodnie
z zaleceniami dietetyków powinno być spożywane regularnie, mocno urozmaicone
i bogate w produkty o wysokiej wartości odżywczej. Wartościowe i zbilansowane śniadanie powinno dostarczać ok. 25% dziennego zapotrzebowania na energię i składać się z:
z zaleceniami dietetyków powinno być spożywane regularnie, mocno urozmaicone
i bogate w produkty o wysokiej wartości odżywczej. Wartościowe i zbilansowane śniadanie powinno dostarczać ok. 25% dziennego zapotrzebowania na energię i składać się z:
-produktu zbożowego,
jako źródła węglowodanów,
-produktu mlecznego,
jako źródło wapnia,
-porcji owoców jako
źródło błonnika i witamin,
-napoju, w celu
odpowiedniego nawodnienia organizmu.
Do przygotowania
śniadania można wykorzystać, na przykład ciastka belVita. To
jedyne ciastka śniadaniowe, dla których udowodniono stopniowe
uwalnianie węglowodanów przez 4 godziny, jako część
zbilansowanego śniadania. I zostało to potwierdzone w kilku
badaniach naukowych. Ich wyniki wcale mnie nie zaskakują - sama
bardzo często zaopatruję się w ciastka belVita, ponieważ rano mam
ważniejsze rzeczy do zrobienia niż kombinowania sobie samej
śniadania. Zmiana kulturowa objęła także mnie. Nadal jest ono
ważnym elementem poranka jednak na pewno nie w takiej formie jak
kiedyś. Ciężko trafić, aby rodzina zasiadała wspólnie do
śniadania – chociaż taka wizja jego celebrowania wydaje się
piękna, jest już zupełnie nie na czasie. Nie zdała egzaminu przy
obecnym porannym pośpiechu. Śniadanie łatwe do przygotowania,
podania i co najważniejsze zjedzenia tam, gdzie akurat mamy na niego
ochotę. Pełnowartościowe, smaczne i dające masę energii na
nadchodzące godziny. Takie nowoczesne śniadanie jest wygodne i pyszne na dobry początek każdego dnia.
Przedstawiam Wam moje najsmaczniejsze propozycje :
1. Koktajl malinowy z ciasteczkami
2. Śniadanie w kolorach tęczy
3. Borówki z miodowo-cytrynowym jogurtem
A wy jak zaczynacie swój
dzień? Od celebrowanego śniadania z kimś bliskim czy czegoś w
biegu?
pyszne:) ale nie na śniadanie tylko deser :)
OdpowiedzUsuńSmaczne deserki :)
OdpowiedzUsuńW tygodniu śniadanie jem szybko i bez zbędnego celebrowania. W weekendy lubię rozciągać je do granic możliwości - cudowne, spokojne chwile z mężem i córką. Wtedy też najczęściej jemy coś więcej niż nieśmiertelne kanapki ;)
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć czas sobie szykować na śniadanko takie pyszności, bo wyglądają przecudnie.. Moje śniadanie ( o ile je w ogóle jem) ogranicza się do szklanki wody i banana, czasem pomiędzy zakładaniem spodni a czesaniem włosów, zdarza mi się podjeść garść płatków :)
OdpowiedzUsuń