Pierogi z kurkami i kremowym serkiem
Składniki nadzienie :
- 250g - 300g świeżych kurek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 200g serka śmietankowego kremowego.
Przygotowanie :
Grzyby dokładnie oczyść. Na patelni rozpuść masło. Dodaj kurki i posiekaną cebulą. Podsmaż całość około 10 minut co jakiś czas mieszając. Kurki z cebulą przełóż do miski. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Przygotowanie :
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut.
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Rzuciłabym się na nie! Tak pieknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki. Z przyjemnością wypróbuję, bo w wersji pierogowej jeszcze ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńVery nice combination !
OdpowiedzUsuń