Suflet cytrusowo-serowy
Składniki :
- 3 cytryny,
- 1/2 szklanki soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki serka śmietankowego.
- 3 białka,
- 3 łyżki cukru,
- 3/4 szklanki mąki.
Cytryny dokładnie oczyść i sparz gorącą wodą. Odetnij wierzch i dokładnie wydrąż.
Z wydrążonych cytryn dokładnie odciśnij sok. Wsyp cukier i postaw na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Sok z cytryny powinien być gorący. Do rondla wbij żółtka. Dodaj śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj składniki. Nie przerywając mieszania wlej wolnym strumieniem gorący sok z cytryny. Postaw krem na wolny ogniu. Podgrzej aż zgęstnieje cały czas mieszając. Do gęstego kremu dodaj serek i masło. Dokładnie połącz składniki. Krem ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Mikser przełącz na najniższe obroty. Wsyp mąkę i dodaj krem cytrynowy. Połącz składniki.
Cytryny napełnij musem równo z nacięciem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
po prostu cudeńka!
OdpowiedzUsuńmusi smakować nieziemsko, i pewnie piękny zapach w domu :)
OdpowiedzUsuńAleż śliczny! <3
OdpowiedzUsuńFajnie podany ten suflet :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, genialny pomysł na podanie go w cytrynach :)
OdpowiedzUsuń