niedziela, 14 września 2014

Suflet cytrusowo-serowy

Suflet cytrusowo-serowy


Składniki :
  • 3 cytryny,
  • 1/2 szklanki soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki serka śmietankowego.
  • 3 białka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki.
 Przygotowanie :

Cytryny dokładnie oczyść i sparz gorącą wodą.  Odetnij wierzch i dokładnie wydrąż. 

Z wydrążonych cytryn dokładnie odciśnij sok. Wsyp cukier i postaw na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Sok z cytryny powinien być gorący.  Do rondla wbij żółtka. Dodaj śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj składniki. Nie przerywając mieszania wlej wolnym strumieniem gorący sok z cytryny. Postaw krem na wolny ogniu. Podgrzej aż zgęstnieje cały czas mieszając. Do gęstego kremu dodaj serek i masło. Dokładnie połącz składniki. Krem ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. 

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Mikser przełącz na najniższe obroty. Wsyp mąkę i dodaj krem cytrynowy. Połącz składniki.

Cytryny napełnij musem równo z nacięciem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.






5 komentarzy:

Print