Ciasto biszkoptowe
z karmelizowanymi jabłkami
Składniki biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanka mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jabłka,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżka masła.
Jabłka obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć jabłka i posyp cukrem. Duś parę minut.
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną - lekko wymieszaj. Wlej ciasto do
formy. Na górze ułóż jabłka. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń