poniedziałek, 29 września 2014

Ciasto biszkoptowe z karmelizowanymi jabłkami

Ciasto biszkoptowe
 z karmelizowanymi jabłkami


Składniki biszkopt: 
  • 3 jajka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanka mąki, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 1 łyżka masła.
  Przygotowanie biszkopt :

Jabłka obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło.  Wrzuć jabłka i posyp cukrem. Duś parę minut. 
 
  Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną - lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Na górze ułóż jabłka. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
 

1 komentarz:

Print