wtorek, 30 września 2014

Bułeczki "wulkan"

Bułeczki "wulkan"

Przepis inspirowany kuchnią szwajcarską. 
Pyszne i bardzo chrupiące bułeczki z wyjątkowym szwajcarskim serem ! 
Mocno rozgrzewającym !

Składniki  bułeczki :
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 10g suszonych drożdży, 
  • 100g miękkiego masła,
  •  1 łyżeczka soli, 
  •  3 1/2  szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody, ( na 1 litr wody )
  • ser żółty, ( użyj oryginalnych serów szwajcarskich )
  • wędlina, 
  • sezam.



Przygotowanie : 
Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, masło i połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. 
 Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż ser i kiełbasę. Zlep ze sobą boki.
W garnku zagotuj wodę. Wsyp sodę. Każdą bułeczkę włóż delikatnie na wrzątek i gotuj 30 sekund. Wyciągnij bułeczki i ułóż na blaszce. Ostrym nożem natnij na górze krzyżyk. Bułeczki posyp sezamem.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.

2 komentarze:

  1. używam tylko świeżych drożdży ale myślę, że w niczym to nie przeszkodzi by wypróbować te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można użyć świeżych drożdży jako zamiennik na suche :)

      Usuń

Print