Bułeczki "wulkan"
Przepis inspirowany kuchnią szwajcarską.
Pyszne i bardzo chrupiące bułeczki z wyjątkowym szwajcarskim serem !
Mocno rozgrzewającym !
Pyszne i bardzo chrupiące bułeczki z wyjątkowym szwajcarskim serem !
Mocno rozgrzewającym !
Składniki bułeczki :
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 10g suszonych drożdży,
- 100g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody, ( na 1 litr wody )
- ser żółty, ( użyj oryginalnych serów szwajcarskich )
- wędlina,
- sezam.
Przygotowanie
:
Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą
wodę, masło i połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę
i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30
minut.
Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż ser i kiełbasę. Zlep ze sobą boki.
W garnku zagotuj wodę. Wsyp sodę. Każdą bułeczkę włóż delikatnie na wrzątek i gotuj 30 sekund. Wyciągnij bułeczki i ułóż na blaszce. Ostrym nożem natnij na górze krzyżyk. Bułeczki posyp sezamem.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż
bułeczki się ze złocą.
używam tylko świeżych drożdży ale myślę, że w niczym to nie przeszkodzi by wypróbować te bułeczki
OdpowiedzUsuńOczywiście można użyć świeżych drożdży jako zamiennik na suche :)
Usuń