Mielonka w słoiku
Składniki :
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 500g łopatki wieprzowej,
- 600-700g wędzonego boczku,
- 4-6 ząbków czosnku,
- majeranek,
- 2 łyżeczki płatków chilli,
- pieprz,
- ewentualnie sól.
Połowę mięsa z szynki wieprzowej drobno posiekaj. Resztę wraz z łopatką i boczkiem zmiel w maszynce o grubych oczkach. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp majeranek, płatki chilli oraz sól i pieprz. Wyrób masę.Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Masę wstaw do lodówki na całą noc. Słoiczki dokładnie wymyj i wyparz. Do każdego włóż masę mięsną do 3/4 wysokości słoiczka. Zakręć. Na dnie garnka połóż ściereczkę. Ułóż słoiczki obok siebie i wlej wodę do 3/4 wysokości słoiczka. Pasteryzuj około 40 minut. Ostudź słoiczki i następnego dnia ponownie pasteryzuj. Czynność powtarzaj przez 3 dni.
Super! Bardzo mi sie podoba i chyba dzis biorę sie do robienia. Czy bedzie troche na tym galaretki?
OdpowiedzUsuńTak będzie galaretka wokół słoika.
UsuńU góry wytworzy się tłuszczyk.
Wyszło superowe tylko mało soli troszkę dałam.
OdpowiedzUsuńJa ogólnie prawie nie solę w kuchni. Wystarczyło mi soli z wędzonego boczku.
UsuńOstatnio mój chłopak przywiózł mi mielonkę swego ojca, matko, jakie to było pyszne!
OdpowiedzUsuńMusze Twoją zrobić ;)
Pozdrawiam, Marta