sobota, 6 września 2014

Mielonka w słoiku

Mielonka w słoiku


Składniki :
  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 500g łopatki wieprzowej,
  • 600-700g wędzonego boczku,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • 2 łyżeczki płatków chilli,
  • pieprz,
  • ewentualnie sól.
 Przygotowanie :

Połowę mięsa z szynki wieprzowej drobno posiekaj. Resztę wraz z łopatką i boczkiem zmiel w maszynce o grubych oczkach. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.  Wsyp majeranek, płatki chilli oraz sól i pieprz. Wyrób masę.Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Masę wstaw do lodówki na całą noc.  Słoiczki dokładnie wymyj i wyparz. Do każdego włóż masę mięsną do 3/4 wysokości słoiczka. Zakręć. Na dnie garnka połóż ściereczkę. Ułóż słoiczki obok siebie i wlej wodę do 3/4 wysokości słoiczka. Pasteryzuj około 40 minut. Ostudź słoiczki i następnego dnia ponownie pasteryzuj. Czynność powtarzaj przez 3 dni


5 komentarzy:

  1. Super! Bardzo mi sie podoba i chyba dzis biorę sie do robienia. Czy bedzie troche na tym galaretki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak będzie galaretka wokół słoika.
      U góry wytworzy się tłuszczyk.

      Usuń
  2. Wyszło superowe tylko mało soli troszkę dałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ogólnie prawie nie solę w kuchni. Wystarczyło mi soli z wędzonego boczku.

      Usuń
  3. Ostatnio mój chłopak przywiózł mi mielonkę swego ojca, matko, jakie to było pyszne!
    Musze Twoją zrobić ;)
    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń

Print