wtorek, 30 września 2014

Szwajcarskie knedle z wędzonym boczkiem

Szwajcarskie knedle 
z wędzonym boczkiem 

Pyszne i bardzo delikatne szwajcarskie knedle z czerstwego pieczywa.
Świetnie smakują z kremowym sosem pieczarkowym.
Idealne na obiad !

Składniki :
  • 350g czerstwego chleba,
  • 350 ml  - 400 ml mleka,
  • 3 jajka, 
  • 250g wędzonego boczku ( u mnie wędzony surowy ),
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki mąki.
Przygotowanie knedli :

Do miski wlej mleko i wbij jajka. Wymieszaj dokładnie widelcem aż masa będzie jednolita. Dodaj pokrojony chleb na mniejsze kawałki i odstaw. Boczek i cebulkę pokrój na małą kostkę i podsmaż na patelni. Boczek i cebulę przełóż do miski z chlebem. Wyrób masę. Wsyp mąkę i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj składniki. Dopraw do smaku. W dłoniach uformuj kluski. Gotuj w osolonych wrzątku przez 5 minut.

Składniki sos pieczarkowy :

  • 400g pieczarek,
  •  cebula,
  •  bulion warzywny, 
  • 130g serka topionego śmietankowego, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • świeży tymianek, 
  • 1 łyżka masła,
  • bulion.



Przygotowanie : 
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż  co jakiś czas mieszając. Dodaj serek topiony i połącz składniki. Do pieczarek i serka wlej  bulion. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek





3 komentarze:

  1. Mam bochenek chleba, który na kanapki już się nie bardzo nadaje,a ten pomysł wydaje się być bardzo ciekawy! Może go właśnie tak wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Print