Szwajcarskie knedle
z wędzonym boczkiem
Pyszne i bardzo delikatne szwajcarskie knedle z czerstwego pieczywa.
Świetnie smakują z kremowym sosem pieczarkowym.
Idealne na obiad !
Składniki :
- 350g czerstwego chleba,
- 350 ml - 400 ml mleka,
- 3 jajka,
- 250g wędzonego boczku ( u mnie wędzony surowy ),
- 1 duża cebula,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki mąki.
Przygotowanie knedli :
Do miski wlej mleko i wbij jajka. Wymieszaj dokładnie widelcem aż masa będzie jednolita. Dodaj pokrojony chleb na mniejsze kawałki i odstaw. Boczek i cebulkę pokrój na małą kostkę i podsmaż na patelni. Boczek i cebulę przełóż do miski z chlebem. Wyrób masę. Wsyp mąkę i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj składniki. Dopraw do smaku. W dłoniach uformuj kluski. Gotuj w osolonych wrzątku przez 5 minut.
Składniki sos pieczarkowy :
- 400g pieczarek,
- cebula,
- bulion warzywny,
- 130g serka topionego śmietankowego,
- 2 łyżki śmietany,
- sól,
- pieprz,
- świeży tymianek,
- 1 łyżka masła,
- bulion.
Przygotowanie :
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż co jakiś czas mieszając. Dodaj serek topiony i połącz składniki. Do pieczarek i serka wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek
Mam bochenek chleba, który na kanapki już się nie bardzo nadaje,a ten pomysł wydaje się być bardzo ciekawy! Może go właśnie tak wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńTo jest dopiero comfort food!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuń