środa, 17 września 2014

Muffinki z dynią

Muffinki z dynią


Składniki  :
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 3 jajka,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 1 szklanka startej dyni na małych oczkach,
  • Do posypania muffinek : u mnie płatki migdałów, kropelki czekolady.
 Przygotowanie :

Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i całość zmiksuj na puszystą masę.  Nie przerywając miksowania wlej rozpuszczone masło. Dodaj partiami mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wsyp starą dynię i delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej do papilotek na 2/3 wysokości. Górę posyp np. kropelkami czekolady, płatkami migdałów lub ulubionymi orzechami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopniach.


10 komentarzy:

  1. tyle rzeczy juz robiłam z dynią ale ciągle szukam muffinek idealnych. Może już znalazłam?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Muffinki wyglądają pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Albo coś przeoczyłam, albo nie ma czasu pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam podobne :) dzięki dyni muffinki długo są świeże i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! jaszcze nigdy mi taakie mufiny nie wyszły, nigdy!dodałam tartą czekoladę i cynamon <3 tylko dlaczego tak szybko znikają?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko czy ta dynia ma być już upieczona?

    OdpowiedzUsuń

Print