sobota, 13 września 2014

Pizza z boczkiem

Pizza z boczkiem


Składniki :
  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.

 Składniki :

  • 100g serka topionego śmietankowego,
  • 80-100 ml śmietany 30%,
  • boczek wędzony,
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Boczek drobno pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Do kubka wlej śmietanę. Dodaj pokrojony serek i dokładnie wymieszaj. Wsyp pieprz.  Posmaruj biały sosem ciasto do pizzy. Posyp wcześniej przygotowanym boczkiem.  Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam twoje przepisy a ten palce lizać. Cudownego masz bloga i pysznie tu . Pozdrawiam. Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, znów nabrałam ochoty na pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna pizza!Od razu poprawiłaby mi dzisiejszy nastrój :-)

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ;) mogłaby Pani powiedzieć czym robi Pani zdjecia? i jakim obiektywem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia robie aparatem Nikon 3100 z obiektywem 35mm

      :)

      Usuń
  5. Wspaniałe potrawy i zdjęcia :) Mam pytanie, jakie jest Pani ulubiona potrawa drożdżowa, z tych zamieszczonych na blogu? Z chęcią zrobiłabym jakieś bułeczki, a wybór jest tak duży, zdjęcia tak kuszące... :) Trudno się zdecydować.

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm... Myślisz, że na zimno też będzie dobra? Zrobiłabym swoim chłopakom do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń

Print