środa, 15 października 2014

Jabłecznik z pomarańczami

Jabłecznik z pomarańczami






Składniki :
  •  0,5 kg mąki,  
  • 1 szklanka cukru, 
  • 250g margaryny, 
  • 3 jajka, 
  • 2 łyżki śmietany,
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  2 kg jabłek,
  • 2-3 szt pomarańczy,
  •  1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie : 
 
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj margarynę, jajka i śmietanę. Zagnieć dokładnie składniki. Podziel ciasto na 2 części i schowaj do lodówki na 40 minut. Jabłka zetrzyj na tarce a część pokrój na drobną kostkę. Dodaj pomarańcze drobno pokrojone. Przełóż całość do garnka i duś pod przykryciem około 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Ostudź.  Rozwałkuj 1 cześć ciasta i rozłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połóż jabłka i posyp cukrem waniliowym. Rozwałkuj drugą cześć ciasta i przykryj jabłka. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.




7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Kolejna odsłona "osładzania jesieni" :)

    Pozdrawiam bardzo serdecznie i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy pomarancze obieramy z bialych oslonek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można obrać. Ja w sumie wrzuciłam pokrojone pomarańcze a później wybrałam "skórki"

      Usuń

Print