poniedziałek, 20 października 2014

Pulpeciki z kaszy jęczmiennej

Pulpeciki z kaszy jęczmiennej


Składniki :
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Do miski wsyp kaszę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj.  Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło.  Dodaj marchew i cebulę. Posmaż parę minut. Warzywa przełóż do kaszy. Wrzuć posiekana natkę pietruszki. Wbij jajko i przepraw do smaku.  Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. W dłoni uformuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor z każdej strony.

3 komentarze:

Print