Ciasto cytrynowe
Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki budyń cytrynowy :
- 1/2 szklanki soku z cytryny,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 2 żółtka,
- 1 1/2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 200g miękkiego masła.
Przygotowanie budyń cytrynowy :
Do garnka wlej sok z cytryny, 1 szklankę wody i wsyp cukier. Zagotuj. Do miski wlej resztę wody. Wsyp budyń i dodaj żółtka. Dokładnie zmiksuj. Do gotującej się wody z sokiem z cytryny wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną masę z żółtek i budyniu. Cały czas mieszaj aż masa będzie gęsta. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce budyniu cytrynowego aż masa będzie jednolita.
Składniki masa śmietankowa :
- 600 ml śmietanki 30 %,
- 2 opakowania śmietan fix ,
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie masa śmietankowa :
Zimną śmietanę przelej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan fix. Ubij na sztywno.
Składniki dodatkowe :
- kropelki czekolady,
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej.
Przygotowanie ciasta cytrynowego :
Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na spód biszkoptu wylej masę budyniową. Dokładnie rozprowadź. Na masę budyniową wyłóż śmietanę ( pozostawiając niewielką ilość do posmarowania górnego biszkoptu ). Całość przykryj pozostałym biszkoptem i posmaruj resztą kremu śmietankowego. Posyp kropelkami czekolady i wlej galaretkę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Świetnie wygląda! Te warstwy zachwycają! :)
OdpowiedzUsuńWow, śliczne ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda!
Urocze z tymi czekoladowymi kropelkami :)
OdpowiedzUsuńrewelacja
OdpowiedzUsuńidealne na niedzielę
OdpowiedzUsuńjuż od dawna mam w planach zrobienie ciasta cytrynowego, a ten przepis wydaje się bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda te ciacho :) muszę zrobić! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń