piątek, 10 października 2014

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe 



Składniki biszkopt :  ( blacha 24 cm x 36 cm )
  • 6 jajek, 
  • 1 szklanka mąki, 
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki budyń cytrynowy :
  • 1/2 szklanki soku z cytryny,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200g miękkiego masła. 
Przygotowanie budyń cytrynowy :

Do garnka wlej sok z cytryny, 1 szklankę wody i wsyp cukier. Zagotuj. Do miski wlej resztę wody. Wsyp budyń i dodaj żółtka. Dokładnie zmiksuj. Do gotującej się wody z sokiem z cytryny wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną masę z żółtek i budyniu. Cały czas mieszaj aż masa będzie gęsta. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce budyniu cytrynowego aż masa będzie jednolita.

Składniki masa śmietankowa :
  • 600 ml śmietanki 30 %,
  • 2 opakowania śmietan fix ,
  • 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie masa śmietankowa :

Zimną śmietanę przelej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan fix.  Ubij na sztywno.

Składniki dodatkowe :
  • kropelki czekolady,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej.
Przygotowanie ciasta cytrynowego :

Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na spód biszkoptu wylej masę budyniową. Dokładnie rozprowadź. Na masę budyniową wyłóż śmietanę ( pozostawiając niewielką ilość do posmarowania górnego biszkoptu ).  Całość przykryj pozostałym biszkoptem i posmaruj resztą kremu śmietankowego. Posyp kropelkami czekolady i wlej galaretkę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny. 


7 komentarzy:

Print