Filet z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Składniki :
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 200g pieczarek,
- cebula,
- bulion warzywny,
- 100g serka topionego śmietankowego,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- świeży tymianek,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki.
Przygotowanie :
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Do rondla wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż na maśle co jakiś czas mieszając. Podlej bulionem, dodaj serek topiony, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Do sosu pieczarkowego wrzuć wcześniej podsmażone mięso. Duś całość około 10 minut. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek.
Ile trzeba dodać tego bulionu, bo nie jest napisane? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbulionu wlewam tyle żeby zakrył pieczarki i mięso
Usuńbrzmi pysznie, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA te kluseczki? Pięknie wyglądają... można przepis?
OdpowiedzUsuńPyszne! Zrobiłam to danie na obiad, sosik jest aksamitny i smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuń