czwartek, 16 października 2014

Filet z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym

Filet z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym 


Składniki : 
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka, 
  • 200g pieczarek, 
  • cebula, 
  • bulion warzywny, 
  • 100g serka topionego śmietankowego, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • świeży tymianek, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżki mąki.

Przygotowanie : 

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.  Do rondla wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż na maśle co jakiś czas mieszając. Podlej bulionem, dodaj serek topiony, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Do sosu pieczarkowego wrzuć wcześniej podsmażone mięso. Duś całość około 10 minut. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek.



5 komentarzy:

  1. Ile trzeba dodać tego bulionu, bo nie jest napisane? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bulionu wlewam tyle żeby zakrył pieczarki i mięso

      Usuń
  2. brzmi pysznie, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A te kluseczki? Pięknie wyglądają... można przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Zrobiłam to danie na obiad, sosik jest aksamitny i smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń

Print