piątek, 10 lutego 2012

Ciasto zebra

Ciasto zebra 



Składniki: 3 jajka, 1,5 szklanki mąki, budyń (śmietankowy lub waniliowy) , 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 2 łyzeczki do pieczenia, 1 łyżka kakao.

Przygotowanie: Jajka, cukier i wodę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy powoli do masy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy olej do ciasta i ponownie miksujemy. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy, do drugiej części 1 łyżki mąki -miksujemy. Masę wylewamy na przemian , raz jasną raz ciemną. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 min. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.


2 komentarze:

  1. Właśnie robię to! Ciekawe, co wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie sie pochwal ! Zachęcam do dodania zdjęcia na fb anyzkowo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Print