niedziela, 26 lutego 2012

Bardzo śmietankowy sernik na zimno z płatkami

Bardzo śmietankowy sernik na zimno z płatkami


Składniki : 2 tabliczki mlecznej czekolady, 15 dag płatków kukurydzianych, 6-7 łyżeczek żelatyny, puszka moreli, cytryna, 200ml śmietany kremówki, wiaderko twarogu mielonego (1 kg) , szklanka cukru, cukier waniliowy 1 opakowanie.

Przygotowanie : Połamane czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady wrzuć płatki kukurydziane i delikatnie wymieszać. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Na danie blaszki rozłóż płatki z czekoladą i wstaw do lodówki. W ty czasie co masa będzie twardnieć, rozpuść żelatynę w minimalnej ilości wody.   Cytrynę sparz, osusz i otrzyj z niej skórkę oraz wyścignij sok. Śmietanę ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj twaróg z cukrem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz skórka z cytryny. Następnie ostrożnie wymieszaj z bita śmietana i żelatyną. Na czekoladowym spodzie rozłóż odsądzone morele i wlej na nie masę z sera. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.


2 komentarze:

  1. Tutaj znów kopia z gazety Kobieta i Życie i ani słowa o tym, tak jakbyś sama wymyśliła ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis nie jest dokładny:(( w składnikach nie występuje cukier puder a w sposobie przyrządzania już tak

    OdpowiedzUsuń

Print