piątek, 1 marca 2013

Pełnoziarnista babka z marchewką i jabłkiem

Pełnoziarnista babka 
z marchewką i jabłkiem

Myślicie już o świętach ?
Pyszne, pulchne babki !
Już nie mogę się doczekać !

Składniki :
  • 1 jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • garść rodzynek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy

 Przygotowanie :

Marchew utrzyj na tarce o małych otworach natomiast jabłka o dużych. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami mąkę pełnoziarnistą, pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wsyp rodzynki, jabłko i marchew. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

27 komentarzy:

  1. Myślimy, myślimy o świętach. A jak widzimy takie babki, myślimy jeszcze bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna babka, a ta patera też boska! Można wiedzieć gdzie ją nabyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paterę kupiłam jakiś czas temu w Home&You.
      Posiada dodatkowe nakrycie szklane :)

      Usuń
  3. A jaka jest wielkość formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkośc formy podam jak tylko będę w domu :) bo w tej chwili jestem w pracy :P

      Usuń
    2. Moja forma ma średnicę 16 cm a jest głęboka na ok 8 cm.

      Usuń
    3. Dziękuję :)

      Usuń
  4. wystarczy spojrzeć, by wiedzieć że będzie że będzie to jedna z ulubionych babek. Ciasta marchewkowe są rewelacyjne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam ciasto marchewkowe jest pyszne :)

      Usuń
  5. Oj musi być bardzo smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Il est superbe ton gâteau sa donne envie!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  7. W sam raz na Wielkanoc :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. piękna jest!
    muszę się zabrać za pieczenie tej babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest lukier?

    OdpowiedzUsuń
  10. no pysznie i do tego pełnoziarnista :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy babka wyjdzie w formie do keksa? czy będzie to za duża forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że wyjdzie w formie keksu, ale na mniejszą formę. Formę na babkę mam niedużą.

      Usuń
  12. mam zamiar ją upiec, nie dodałaś w ogóle tłuszczu do ciasta? Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Babeczkę piekłam bez tłuszczu (nie licząc odrobiny masła do posmarowania foremki).
      Życzę udanego wypieku i smacznego :)

      Usuń
    2. już upieczona i prawie zjedzona, pyszna :)

      Usuń
  13. - a można bez cukru ..????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście. Ubij jajka mikserem, powinno wystarczyc.

      Usuń
    2. Dodalam ksylitol zamiast cukry brązowego,z braku cukru waniliowego zastąpiłam go lyzka miodu. Uzylam jednego rodzaju maki: pelnoziarnistej orkiszowej. Jestem ciekawa efektu!

      Usuń

Print