czwartek, 28 marca 2013

Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona

Drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych.
Na święta obowiązkowo musi być taka pulchna babka.

Składniki :
  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek ( w temperaturze pokojowej)
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie :

1/3 mąki zaparz wrzącym mlekiem i szybko wymieszaj aby nie powstały grudki. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj do ciepłego mleka z mąką. Pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, żółtka i stopione letnie mleko. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp rodzynki i połącz z ciastem. Włóż ciasto do formy i pozostaw aby wyrosło. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.


5 komentarzy:

Print