wtorek, 19 marca 2013

Domowy żurek

Domowy żurek

Pyszny domowy żurek.
Z kiełbasą i jajkiem.
Najlepszy !

Składniki :
  •  pęczek włoszczyzny,
  • 2 wędzone kiełbasy,
  • 2-3 białe kiełbasy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek
  • 0,5l zakwasu na żurek.
Przygotowanie :

Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. Włoszczyznę obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj pokrojone grzyby wraz z wodą z moczenia, kiełbasę wędzoną i białą. Wsyp przyprawy oraz czosnek. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40minut. Zakwas dobrze wymieszaj i wlej do wywaru. Żurek zagotuj co jakiś czas mieszając.  Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 


3 komentarze:

  1. Cudowny! Uwielbiam domowy żurek. Piękne zdjęcia, a jaki masz śliczny talerz.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek pycha!! Bardzo elegancko podany :) Dziękuję za pyszny wpis do mojej akcji na Durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Print