czwartek, 11 grudnia 2014

Wygraj maszynkę do makaronu gourmet maxx

Wygraj maszynkę do makaronu gourmet maxx



★★★★★★ Pochwal się swoim najlepszym świątecznym przepisem którego głównym składnikiem jest makaron i wygraj MASZYNKĘ do jego produkcji. ★★★★★★ 

 Konkurs odbywa się na Facebook`u Anyżkowo.
link do konkursu - tutaj klick 
W komentarzu pod  postem napisz przepis. Jeśli posiadasz zdjęcie dania - dodaj go ( zdjęcie nie jest konieczne) . 


Masz szanse wygrać maszynkę do przygotowania makaronu GOURMET MAXX !!!
KONKURS TRWA DO 18.12.2014.

★★★★★★ POWODZENIA ★★★★★★

 

15 komentarzy:

  1. Co prawda nie mam niestety możliwości zamieszczenia zdjęcia... ale chętnie podzielę się swoim takim ulubionym przepisem na słodką makaronową zapiekankę, którą częstuje nas co roku moja Ciocia (podobno receptura z jakiejś starej książki, nie wiem dokładnie jakiej...) :)
    Składniki - 500g makaronu (czasem 'świderki', czasem 'muszelki' czy 'piórka', ale może być inny wybrany), po 3 żółtka jaj i łyżki masła, 2 łyżki cukru brązowego, 50-60g dobrej gorzkiej czekolady, świeżo otarta skórka z dużej pomarańczy, dobra przyprawa korzenna do smaku, ok.200ml masy makowej i nieco posiekanych orzechów włoskich + 3 białka jaj
    Wykonanie: makaron ugotować i odcedzić. Żółtka z masłem utrzeć na 'puch', a kolejno też z cukrem, przyprawami, poszatkowaną czekoladą i masą makową z orzechami. Wymieszać masę jajeczną z makaronem i delikatnie wmieszać dobrze już ubite na sztywno ze solą jaja, żeby się dobrze połączyło - przełożyć do żaroodpornej formy i zapiekać ok.30-40min w temp.ok.180-190C. Gotową zapiekankę przybrać gałązkami choiny i przyprawami w całości (np. gwiazdki anyżu) i podawać na stół. Najlepiej częstować się na gorąco, bo wtedy jest najlepsza ;)
    Pozdrawiam i wesołych smakowitych Świąt życzę! ;D
    rozwielitekblog@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie dla miłośników tuńczyka.

    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
    1 cebula
    1 marchewka
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy
    starty parmezan do posypania
    ok 250 g dowolnego makaronu
    Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy razem z marchewką na oliwie. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, oregano i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotujemy ok 5 minut. Do gotowego sosu dodajemy kawałki tuńczyka (odcedzonego z zalewy). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Posypujemy startym parmezanem.
    Smacznego!
    Pozdrawiam serdecznie:)
    25asia3@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem prawdziwą fanką makaronu i wypróbowałam już chyba wszystkie przepisy na jego przygotowanie i wiele sama skomponowałam, zaczynając od włoskich past wszelkiego rodzaju, po sycące angielskie zapiekanki, orientalne dania z makaronem chińskim czy polskie fusion. Na święta w tym roku przygotuję proste i lekkie danie z makaronem, rezygnuję z sycących sosów, dużej ilości dodatków, ponieważ w święta zawsze jest mnóstwo do jedzenia i czasem już nawet nie mamy ochoty na bardziej treściwe danie. Mianowicie planuję podać zapiekane muszle z chimichuri, kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. Chimichuri to aromatyczny sos pochodzący z południowej ameryki, który świetnie komponuje się z kurczakiem oraz z delikatnym łososiem. Do przepisu potrzeba 30 muszli makaronowych (conchiglioni)- mam dużą rodzinę, które gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Przygotowujemy kurczaka- opłukanego i oczyszczonego porcjujemy na filety, doprawiamy solą pieprzem, nacieramy czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą, odstawiamy na pół godziny do zamarynowania. Następnie smażymy go na dobrze rozgrzanym maśle po 4 minuty z każdej strony, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy 20 minut w piekarniku, wyjmujemy, po ok 5 minutach kroimy kostkę. potrzeba będzie spora podwójna pierś. Sos jest porównywalny z włoskim pesto- duży pęczek pietruszki, pół szklanki listków oregano, pół szklanki listków kolendry, 2 średnie ząbki czosnku, pół zielonej papryczki chili, pół malutkiej szarotki, 4 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz miksujemy na gładki sos, mogą zostać drobne kawałeczki składników. Mieszamy sos i kurczaka razem z poszarpanymi na drobne kawałki 2 kulkami mozzarelli i nadziewamy nimi muszle. do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy- możemy przyrządzić go ze świeżych pomidorów, w zimę, sięgam do tych z puszek. Pomidory z jednej puszki blenduję na gładki sos i doprawiam, jeśli jest zbyt rzadki podgrzewam go aż nieco odparuje, Na sos wykładamy muszle, możemy posypać startym parmezanem, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, pieczemy ok 20- 25 minut. Planuję podać do tego lekką sałatkę z rukoli, suszonym pomidorów, serka koziego, z miodowo-musztardowym winegretem. Polecam, danie może nie wydawać się nadzwyczaj wykwintne, ale smak rekompensuje wszystko.
    Pozdrawiam
    Anna Gutkowska
    aniagutkowska@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja przygotowuję sałatkę z karpia bądż łososia w muszlach makaronowych.
    Składniki: opakowanie makaronu muszli do faszerowania, połowę karpia, puszka kukurydzy, majonez, natka pietruszki, sól, pieprz, suszone pomidory, kapary, łosoś wędzony.
    Wykonanie: Część muszli robię z gotowanym karpiem, a część z łososiem. Najpierw przygotowuję sałatkę. karpia gotuję w osolonej wodzie. Kroję go na drobniutkie kawałki. Dodaję kukurydzę, natkę pietruszki, suszone pomidory, kapary, sól i pieprz. Wszystko mieszam z majonezem i napełniam muszle. Drugie muszle faszeruję łososiem. Zamiast karpia dodaję wędzonego łososia i te same składniki. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka z makaronem róznego rodzaju i koloru z szynką, ananasem, tuńczykiem i krewetkami. Kilka rodzajów makaronu opakowania: muszelki, penne zielony, penne czarny , wstążki. Gotujemy wg przepisów na opakowaniu. 500 g krewetek gotujemy i przyprawiamy. Ananasa kupujemy plastry w puszce i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka z puszki drobimy na drobne kawałeczki. Stosujemy sos ziołowy Winiary z nutą czosnku, pieprz kolorowy i posiekany koperek.Pieczarki kroimy w kostkę i dusimy dodając do tego wszystkiego i mieszamy. Mamy świąteczną sałatke z nutką morskiego klimatu. Smaczne i pozywne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. email anetka19234@wp.pl lub kontak facebook https://www.facebook.com/aneta.przeniczkowska.9

      Usuń
  7. Moja propozycja to Wigilijne wstążki z makiem

    -1 szklanka maku

    -3 łyżki miodu

    -1 łyżka kandyzowanej skórka pomarańczy

    -2 łyżki orzechów(włoskich,nerkowca,laskowych)

    -1 łyżka rodzynek


    -woda

    -sól

    -2 szklanki mąki




    1.Mak zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo aż da się go rozetrzeć w palcach.Odcedzić i zmielić go 3 razy .Wymieszać z orzechami,kandyzowaną skórką i miodem

    2.Z mąki ,wody i szczypty soli zagnieść ciasto,powinno być dość twarde.Ciasto makarnowe rozwałkować i pozostawić do przeschnięcia.Wysuszone ciasto kroić w paski i wrzucić do wrzącej osolonej wody,gotować do miękkości.Odcedzić i przelać dużą ilością zimnej wody a gdy kluski przeschną wymieszać je z przygotowanym makiem.

    Magdalena S.

    file:///C:/Users/HP/Pictures/potrawy%202/438.jpg

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa grzybowa z makaronem

    1) Namoczyć suszone grzyby na godzinę, potem je ugotować, schłodzić i pokroić na większe kawałki (lub paski). Nie wylewać wywaru z gotowanych grzybów!
    2) Do większego garnka wrzucić 1-2 żeberka (w zależności od tłustości, jeśli są tłuste, to wystarczy jedno), gotować je z sola i czarnym pieprzem do miękkości. Potem wyjąć żeberko i obrać z mięsa, pokroić to mięso drobno.
    3) Do mięsnego wywaru wrzucić pokrojone mięso, pokrojone grzyby, wlać grzybowy wywar i postawić na ogniu.
    4) Do zupy wrzucić pokrojone: marchewkę, natkę pietruszki, korzeń selera, cebulkę i 2 piórka czosnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wrzucić szczyptę pokrojonych liści lubczyku (może być suszony). Gotować.
    5) W drugim garnku ugotować makaron (robiony ręcznie lub kupny), najlepiej w kształcie łazanek lub małych muszelek.
    6) Nałożyć na głębokie talerze makaron, nalać zupy grzybowej. Można zrobić mały kleks z gęstej śmietany. Posypać świeżą natką pietruszki.

    Wigilijna zupa grzybowa palce lizać:-)
    Dla wegetarian i przestrzegających ściśle postu: można zastąpić żeberko lekko przysmażonym masłem.

    SMACZNEGO:-)

    Ela

    ela_zarych@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasję do robienia domowego makaronu odziedziczyłam po mamie. Jednak już jako dziecko obserwowałam babcię krojącą ciasto w cienkie paseczki. Zwykle był przyrządzany na specjalne okazje. Wykwintny smak, aksamitna konsystencja i piękny kolor. Marzenia każdego pożeracza makaronu. Od jakiegoś czasu zauważyłam iż nie ma nigdzie przepisów ani pomysłów na makaron na słodko. Postanowiłam zaryzykować. Brzmi dziwacznie, ale smakuje wybornie. Do ciasta zamiast soli dodaje cukier wanilinowy, gotowy makaron gotuję, odcedzam i wrzucam na patelnie, w której ówcześnie przyrządziłam karmel. Delikatnie mieszam aby każda nitka miała dostęp do pysznej masy. Następnie układam na talerz i dekoruję ulubionymi bakaliami i listkami mięty ;) Można również dodać świeże owoce dla orzeźwienia. Serdecznie polecam smakołyk zarówno prezentuje się znakomicie jak i równie dobrze smakuje.

    Pozdrawiam !
    Mona
    brendi00@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Składniki:
    3 zupki Amino - rosół pikantny
    3 czerwone papryki
    2 kwaszone ogórki
    1 puszka kukurydzy
    1 ogórek zielony
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki majonezu

    Wykonanie:
    Pokroić kostkę papryki i ogórki.
    Wymieszać je w misce razem z puszką kukurydzy, łyżką musztardy i 2 łyżkami majonezu.
    Makaron pokruszyć i wsypać do miski razem z proszkiem z zupki.
    Wszystko razem wymieszać.
    Wstawić do lodówki na około 5 godzin.
    i gotowe :) mniam mniam

    Pozdrawiam - Ola opola912@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Na śnieżną zimę najlepsze są sanki, a po sankowych szaleństwach najlepsze jest ...spaghetti z klopsikami.
    Przepis:
    *makaron spaghetti- najlepiej przygotowany własnoręcznie
    *pulpeciki:
    -0,5 kg mięsa z indyka
    -jajko
    -kasza manna
    -natka pietruszki
    -sól
    -pieprz
    *sos:
    -pomidory krojone w puszce
    -cebula
    -2 ząbki czosnku
    -łyżka oliwy lub oleju
    -sól
    -pieprz
    -listki bazylii
    -szczypta cukru
    Dodatkowo- świeżo starty parmezan.

    Wszystkie składniki na pulpeciki wymieszać, wyrobić dokładnie na jednolitą masę. Ulepić z niej kuleczki wielkości orzecha laskowego.
    Przygotować sos. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć bez tłuszczu na patelni, gdy zmięknie wlać zmiksowane pomidory i resztę składników. Zagotować i dolać szklankę wrzącej wody. Do sosu delikatnie włożyć pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20-25 minut.
    Makron ugotować, odcedzony włożyć do sosu z pulpecikami, wymieszać. Podawać posypany świeżo startym parmezanem.
    Życzę wszystkim smacznego a sobie szczęścia w losowaniu ;-)
    Pozdrawiam
    liviakreatywnie@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam makaron (może moi przodkowie byli Makaroniarzami ???).
    Robię różne dania, z różnymi składnikami przez cały rok.
    Wigilia też nie może być "sierotką", więc wymyśliłam danie makaronowe pt. łazanki z grzybami.
    Kiedy robię uszka z grzybami, zostawiam część ciasta, które rozwałkowuję, tnę na kwadraty i gotuję w osolonej wodzie.
    Ciasto robię następująco:
    30 dkg mąki
    1 jajko
    trochę soli
    trochę wody
    3 łyżki oleju.
    Ciasto wyrabiam rękami, rozwałkowuję, robię uszka, a potem kroję łazanki.
    Do uszek robię farsz grzybowy.
    Część grzybów wykorzystuję do łazanek.
    Suszone grzyby gotuję z jarzynami. Gdy zmiękną, przecedzam, mielę przez maszynkę, dodaję soli i pieprzu.
    Na patelni przesmażam 1 dużą cebulę drobno pokrojoną, dodaję grzyby, a na końcu ugotowane łazanki. Mieszam.
    To jest danie bez którego nie może się obyć żadna Wigilia ! Uwielbia je cała rodzinka, ale przede wszystkim córka.
    I jeszcze uwaga: jeśli rok jest "mało grzybowy" i mam mało suszonych grzybów, robię "czary-mary".
    Dodaję pieczarki do suszonych leśnych grzybów.
    Pieczarki obieram, kroję w kostkę, przysmażam na patelni na oleju, solę, pieprzę i łączę z prawdziwymi grzybami.
    Też smakuje :)
    ela50@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypowiedź przesłałam na facebooka.
    ela50@o2.pl

    OdpowiedzUsuń

Print