Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami
Składniki ciasto :
- 600g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- sól
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 30g świeżych drożdży
- 50g miękkiego masła
- masło do posmarowania kapuśniaczków
- 300g pieczarek,
- 800g - 1 kg kapusty kiszonej,
- sól,
- pieprz,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- kminek mielony,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli.
Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki, marchew i smaż aż całkowicie odparuje woda. Wsyp chilli. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu z kapusty i pieczarek. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
O tak, to zdecydowanie coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńFajna wersja pasztecików! Wesołych Świąt! :D
OdpowiedzUsuń