niedziela, 21 grudnia 2014

Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami

Ostre paszteciki z kapustą i pieczarkami


Składniki ciasto :

  • 600g mąki 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • 50g miękkiego masła
  • masło do posmarowania kapuśniaczków
Składniki farsz :

  • 300g pieczarek,
  • 800g - 1 kg kapusty kiszonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • kminek mielony,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli.
 Przygotowanie :

Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę.  Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki, marchew i smaż aż całkowicie odparuje woda. Wsyp chilli. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu z kapusty i pieczarek. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.


3 komentarze:

Print