piątek, 5 grudnia 2014

Piankowe ciasto z makowym biszkoptem

Piankowe ciasto z makowym biszkoptem



Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki biszkopt makowy : 
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 duże  jajka, 
  • 1 szklanka cukru,
  •  3/4 szklanki maku, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 Przygotowanie biszkoptu makowego:  

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsyp mak i delikatnie połącz składniki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki pianka malinowa :
  •  2 galaretki o smaku malinowym,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie pianki malinowej :

Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlej galaretkę. 



Składniki pianka agrestowa :
  •  2 galaretki o smaku agrestowym,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie pianki agrestowej :

Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlej galaretkę. 

Jasny biszkopt przekrój na pół. Włóż jedną cześć do blachy. Wlej piankę agrestową. Połóż biszkopt makowy a następnie wylej na niego piankę malinową. Przykryj drugą częścią biszkoptu jasnego. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny. 

 

8 komentarzy:

  1. Cudne! A pianka wygląda tak leciutko! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wyglądają te kolorowe warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, aż trudno oczu oderwać

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się prezentuje))) tak wiosennie)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie urocze to ciacho! *.*
    I idealnie równie warstwy! :)
    Wygląda znakomicie, aż chętnie bym spróbowała. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda i tak też smakuje piekłam na święta wyszło super

    OdpowiedzUsuń

Print