poniedziałek, 22 grudnia 2014

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany 


Składniki : ( 2 makowce )

  • 500g mąki, 
  • 40g świeżych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 4 żołtka,
  • 250g cukru,
  • 60g roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • masa makowa. ( do masy makowej nie użyłam bakalii )
Przygotowanie :

Przygotuj zaczyn. Do miseczki dodaj pokruszone drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Wymieszaj składniki. Odstaw na 10 minut.

Żółtka ubij z cukrem na puszysta masę. Do miski wsyp mąkę, sól. Dodaj mleko i roztopione masło. Wlej zaczyn i puszyste żółtka. Wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 

Ciasto podziel na dwie części. Każdą cześć rozwałkuj. Posmaruj masą makową i zwiń w roladkę. Końce ze sobą zlep. Zawiń w papier do pieczenia. Końce ze sobą zwiąż nitką. Odstaw ponownie na 15 minut.

Makowce włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 50-55 minut. 

Makowiec polej lukrem lub czekoladą. 




1 komentarz:

Print