Świąteczny "pleśniak"
Składniki ciasto :
- 500g mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250g zimnej margaryny Palma,
- 5 żółtek
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 1 łyżka śmietany.
Składniki nadzienie :
- 4 łyżki dżemy z czarnej porzeczki,
- 4-5 szt jabłek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 50g rodzynek,
- 100g orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki piana :
- 5 białek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.
Przygotowanie :
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto.
Podziel na 3 części - jedną większą a dwie mniejsze. Do jednego kawałka ciasta mniejszego dodaj kakao, przyprawę korzenną i śmietanę. Połącz składniki. Każdy kawałek mniejszego ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.
Największy kawałek ciasta rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj dżemem porzeczkowym i posyp orzechami włoskimi.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wlej sok z cytryny. Dodaj rodzynki i cynamon. Wymieszaj składniki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku i ułóż na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta z dżemem i orzechami.
Wyjmij z lodówki ciemną cześć ciasta. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp jabłka.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Pianę wyłóż na jabłka z ciemnym ciastem. Dokładnie rozsmaruj.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jasną część ciasta i posyp nią pianę z białek.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55-60 minut.
Jakiej wielkości blaszki najlepiej użyć do tego pleśniaka
OdpowiedzUsuń( forma 24x29 cm)
UsuńPozdrawiam !
Pięknie podane! ;)
OdpowiedzUsuńa jaka ma być ta śmietana ?
OdpowiedzUsuńDo ciasta nie dodaje się cukru?
OdpowiedzUsuń