Polędwiczki wieprzowe w miodowym sosie piwnym
ze słodką czerwoną kapustą
Pyszne i delikatne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie miodowym z dodatkiem piwa Książęcego.
Idealnie komponują się z duszoną kapustą czerwoną.
Idealnie komponują się z duszoną kapustą czerwoną.
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie
do piwa Książęce Chlebowo Miodowe.
Składniki :
- 1 polędwica wieprzowa,
- 200 ml piwa Książece chlebowo-miodowe,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta imbiru,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- olej do smażenia.
Polędwiczkę opłucz. Pokrój na plasterki. Posyp sola i pieprzem. Podsmaż na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. Dodaj sos sojowy i smaż jeszcze chwilę. Wlej piwo. Dodaj miód, cynamon i imbir. Duś mięso na wolnym ogniu parę minut. Do sosu wlej śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki słodka kapusta miodowa :
- 400g czerwonej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 200 ml piwa Książece chlebowo-miodowe,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- 1/2 łyżeczki goździków,
- sok z cytryny,
- cukier.
Kapustę i cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż chwilę cebulę i wrzuć kapustę. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej piwo. Dodaj pieprz, ziele angielskie i goździki . Duś pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Na koniec wlej sok z cytryny i dopraw do smaku solą i cukrem.
Mniam, zjadłbym sobie takie polędwiczki ^^
OdpowiedzUsuń