piątek, 12 grudnia 2014

Puszyste pierniczki

Puszyste pierniczki


Składniki :
  • 1 kg mąki,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 ml gęstej śmietany, ( w temperaturze pokojowej )
  • 3 łyżeczki sody,
  • przyprawa do piernika,
  • 250g margaryny,
  • 400ml płynnego miodu.
Przygotowanie :

 Pierwszy dzień :

Mąkę wymieszaj z kakao.

Do rondelka wlej miód. Wsyp przyprawę do piernika i zagotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć masło. Mieszaj aż masło całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

Do śmietany wsyp sodę. Pozostaw aż śmietana zwiększy swoją objętość.

Białko ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier i  dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp mąkę i miód z masłem. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj śmietanę z sodą i delikatnie połącz całość. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny.

W dniu pieczenia :

Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. 
Rozwałkuj i wytnij dowolne kształty. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-13 minut.

Gorące pierniczki polukruj.

Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszcze przez około 10-14 dni.


6 komentarzy:

  1. Mniam, aż mam ochotę sięgnąć po jednego... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają jak moje ulubione pierniczki z glazurą. A jakie równe! Pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te pierniczki są od razu miękkie po upieczeniu czy dopiero po tych 14 dniach?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero po paru dniach zamkniętych w puszcze lub słoiku zrobią się miękkie.

    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Print