piątek, 12 grudnia 2014

Puszyste pierniczki

Puszyste pierniczki


Składniki :
  • 1 kg mąki,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 ml gęstej śmietany, ( w temperaturze pokojowej )
  • 3 łyżeczki sody,
  • przyprawa do piernika,
  • 250g margaryny,
  • 400ml płynnego miodu.
Przygotowanie :

 Pierwszy dzień :

Mąkę wymieszaj z kakao.

Do rondelka wlej miód. Wsyp przyprawę do piernika i zagotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć masło. Mieszaj aż masło całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

Do śmietany wsyp sodę. Pozostaw aż śmietana zwiększy swoją objętość.

Białko ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier i  dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp mąkę i miód z masłem. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj śmietanę z sodą i delikatnie połącz całość. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny.

W dniu pieczenia :

Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. 
Rozwałkuj i wytnij dowolne kształty. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-13 minut.

Gorące pierniczki polukruj.

Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszcze przez około 10-14 dni.


4 komentarze:

  1. Mniam, aż mam ochotę sięgnąć po jednego... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają jak moje ulubione pierniczki z glazurą. A jakie równe! Pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Print