sobota, 16 sierpnia 2014

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką


Składniki : ( forma 22cm x 22cm )
  • 100g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • śliwki.
 Składniki kruszonka :

  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki.

Przygotowanie ciasta :

Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbij jajka. Wlej jogurt. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz dokładnie aż ciasto będzie jednolite. Cisto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ciasta ułóż połówki śliwek i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
 

 Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.


12 komentarzy:

  1. Świetne ciasto. Takie ciacha latem są najlepsze.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tego typu ciasta.. pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile cukru bo chyba autor zapomnial napisać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięciutkie, puchate, z całym mnóstwem kruszonki... Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta to ja lubię... proste, szybkie, pyszne i ze śliwkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam Rewelacja !!!!!!!!!! Zaraz piekę 2-gi raz bo do niedzieli nie starczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ! Zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo :)

      Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  7. 2 godziny przed pracą - wyszło pyszne :) faktycznie szybkie i łatwe :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie i proste :), wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie, więc Mam zamiar przygotować na jutro :) Często jednak mi się zdarza, że ciasto nie wyrasta.. czy składniki powinny być w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń

Print