Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki : ( forma 22cm x 22cm )
- 100g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 250g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śliwki.
- 2 łyżeczki masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka mąki.
Przygotowanie ciasta :
Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbij jajka. Wlej jogurt. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz dokładnie aż ciasto będzie jednolite. Cisto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ciasta ułóż połówki śliwek i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Świetne ciasto. Takie ciacha latem są najlepsze.:)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste, najlepsze:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu ciasta.. pycha :)
OdpowiedzUsuńA ile cukru bo chyba autor zapomnial napisać :)
OdpowiedzUsuńMięciutkie, puchate, z całym mnóstwem kruszonki... Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja lubię... proste, szybkie, pyszne i ze śliwkami:-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam Rewelacja !!!!!!!!!! Zaraz piekę 2-gi raz bo do niedzieli nie starczy
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! Zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo :)
UsuńPozdrawiam ciepło
2 godziny przed pracą - wyszło pyszne :) faktycznie szybkie i łatwe :) polecam :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste :), wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, więc Mam zamiar przygotować na jutro :) Często jednak mi się zdarza, że ciasto nie wyrasta.. czy składniki powinny być w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńNajlepiej w temp pokojowej
UsuńWitam! Mam pytanko: na jaką formę są podane składniki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń