Paprykowo-pomidorowy bigos z kurczakiem
Składniki :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- pieprz do smaku,
- oregano do smaku,
- olej,
- 1 cebula,
- 1 biała kapusta,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 kg pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżeczki majeranku ,
Przygotowanie :
Mięso
oczyść i pokrój na kilka części. Posyp pieprzem i
oregano. Ugotuj na parze.
W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na niej posiekaną cebulę i podsmaż pokrojoną paprykę. Kapustę drobno
posiekaj i dodaj do cebulki. Podlej wodą i gotuj 10 minut.
Pomidory sparz, obierz, pokrój i
dorzuć do garnka. Wmieszaj koncentrat pomidorowy. Ugotowanego
kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w garnku,
wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Duś pod
przykryciem ok. 10-15 minut.
Bardzo ładnie wygląda, przepis może być ciekawy z tą papryką
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie