Marynowane kurki
Kurki w zalewie octowej
Składniki :
- świeże kurki,
- 5 szklanek wody,
- 1 szklana octu 10%,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli,
- gorczyca,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- liście laurowe.
Przygotowanie :
Kurki dokładnie oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć grzyby na 5 minut alby się lekko podgotowały. Kurki odcedź i przelej zimną wodą. Wysyp na ręcznik papierowy.
Składniki marynaty wlej do garnka. Wsyp przyprawy cukier i sól. Zagotuj chwilę. Do wyparzonych słoików włóż kurki na 3/4 wysokości. Wlej marynatę wraz z przyprawami. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 12 minut od chwili zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz