Ciasto z jagodami i budyniem
Składniki ciasto :
- 250g zimnej margaryny,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18% ( gęstej ),
- 3 łyżki cukru pudru.
- 500ml mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- jagody.
Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zrób zgłębienie w środku i wrzuć pokrojona margarynę. Widelcem połącz składniki. Wlej śmietanę i żółtka i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30-40minut.
Do rondla wlej 1 szklankę mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj dokładnie. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mleka z mąką. Mieszaj aż całość zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta urwij 1/3 cześci i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Wylej budyń i posyp jagodami. Pozostałe ciasto wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp górę ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Mmm, pięknie wygląda w jagodowym fiolecie :)
OdpowiedzUsuńchyba się skuszę
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, jakie piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Budyń pięknie zafarbował :) Z przyjemnością wypróbuję, bo uwielbiam ciasta z budyniem zamiast zwykłego kremu
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń