sobota, 9 sierpnia 2014

Ciasto z jagodami i budyniem

Ciasto z jagodami i budyniem


Składniki ciasto :
  • 250g zimnej margaryny,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18% ( gęstej ),
  • 3 łyżki cukru pudru.
Składniki masa budyniowa :
  • 500ml mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • jagody.
 Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zrób zgłębienie w środku i wrzuć pokrojona margarynę.  Widelcem połącz składniki. Wlej śmietanę i żółtka i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30-40minut.

Do rondla wlej 1 szklankę mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj dokładnie. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mleka z mąką. Mieszaj aż całość zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta urwij 1/3 cześci i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Wylej budyń i posyp jagodami. Pozostałe ciasto wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp górę ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.


5 komentarzy:

  1. Mmm, pięknie wygląda w jagodowym fiolecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, jakie piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyń pięknie zafarbował :) Z przyjemnością wypróbuję, bo uwielbiam ciasta z budyniem zamiast zwykłego kremu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Print