wtorek, 19 stycznia 2016

Kluski z jarmużem i serkiem

  Kluski z jarmużem i serkiem
 
 
 
Składniki kluski :
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków, ( mogą być z poprzedniego dnia )
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.
 Przygotowanie kluski :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Włóż ponownie wyciągniętą cześć ziemniaków.  Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.


Składniki nadzienie :
  • 400g świeżego jarmużu,
  • 200g kremowego serka,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie : 

Jarmuż dokładnie umyj. Jarmuż ugotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut. Odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Jarmuż drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj serki i dokładnie wymieszaj.


Ciasto podziel na mniejsze części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut. 

6 komentarzy:

  1. nadzienie powalające. A mam właśnie jarmuż w lodówce, hm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne! zadanie na weekend;) klusek sto lat nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio jestem zakochana w jarmuży <3 muszę wypróbować w takiej postaci

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam wyszly super!!! Nigdy bym nie pomyslala,ze tak mozna wykorzystac jarmuz.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Od jakiegoś czasu Mąż męczy mnie o coś z jarmużem, zapisałam przepis, może się zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń

Print