Ciasto malinowe z pianką i bezami
Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki nadzienie :
- 3-4 łyżki konfitury malinowej,
- 2 galaretki malinowe,
- 800 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru ,
- 300g mrożonych malin, ( lub świeżych )
- 2 łyżki żelatyny,
- bezy.
Przygotowanie :
Ostudzony biszkopt posmaruj konfiturą.
Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Pozostaw to ostygnięcia aż galaretka zacznie tężeć. Przelej na biszkopt i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Maliny dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Wlej lekkim strumieniem maliny oraz żelatynę. Dodaj pokruszone bezy i delikatnie wymieszaj.
Masę śmitankowo-malinową przełóż na galaretkę i ponownie włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Cudownie leciutkie!
OdpowiedzUsuńWspomnienie lata :)
Wspaniałe. Od razu chce się czegoś słodkiego od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuń