Racuchy drożdżowe jak '' pączki ''
Składniki :
- 500g maki,
- 0,5l ciepłego mleka,
- 7g drożdży instant,
- 3 łyżki cukru,
- jajko,
- olej do smażenia.
Przygotowanie :
Mąkę przesiej do miski. Wsyp cukier, drożdże i wlej ciepłe mleko. Dodaj jajko. Zmiksuj dokładnie. Miskę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia ciasto na 40-50 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż racuchy na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
A kładziesz je na patelnię łyżką czy jest jakas inna metoda
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.
UsuńTak placuszki kładę na patelnię łyżką.
Możesz również zanurzyć łyżkę w gorącym oleju wtedy ciasto nie będzie się kleić podczas nakładania.
Pozdrawiam !