Rolada ze śmietaną oraz nutellą
Składniki biszkopt :
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżki stopionego masła ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia .
Białka
ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując.
Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę , proszek do pieczenia i
delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na blachę. Piecz w nagrzanym piekarniku do
180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą
roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia.
Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
Składniki dodatkowe :
- 500 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5l,
- krem nutella.
Przygotowanie masy:
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i lekkim strumieniem wlej żelatynę nie przerywając miksowania. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem orzechowym. Następnie rozsmaruj bitą śmietanę. Roladę zwiń i zawiń w folię. Ciasto włoż do lodówki na minimum 2 godziny.
Dodatek nuteli super.
OdpowiedzUsuńWspaniała ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki? :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Biszkopt pieklam na duzej blaszcze z piekarnika. Pozdrawiam
UsuńWitam serdecznie. Biszkopt pieklam na duzej blaszcze z piekarnika. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam rolady, a z nutellą... mniaaam!
OdpowiedzUsuń