czwartek, 7 stycznia 2016

Rolada ze śmietaną oraz nutellą

Rolada ze śmietaną oraz nutellą 


Składniki biszkopt :
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki stopionego masła ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia .
 Przygotowanie biszkoptu :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie  połącz składniki. Ciasto przelej na blachę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
 
Składniki dodatkowe :
  •  500 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5l,
  • krem nutella.

Przygotowanie masy:
 
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i lekkim strumieniem wlej żelatynę nie przerywając miksowania. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem orzechowym. Następnie rozsmaruj bitą śmietanę. Roladę zwiń i zawiń w folię. Ciasto włoż do lodówki na minimum 2 godziny.
 
 
 

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Biszkopt pieklam na duzej blaszcze z piekarnika. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Witam serdecznie. Biszkopt pieklam na duzej blaszcze z piekarnika. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam rolady, a z nutellą... mniaaam!

    OdpowiedzUsuń

Print