Pizza z tuńczykiem
Składniki :
- 23-25 g drożdży
- 500g mąki
- 250 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut. Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza. Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.
Składniki :
- sos pomidorowy,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- ser mozzarella,
- pomidory koktajlowe,
- czerwona cebula,
- czarne oliwki,
- zioła prowansalskie.
Posmaruj sosem ciasto do pizzy. Ułóż tuńczyka, pokrojone pomidory, cebulę i oliwki. Posyp ziołami prowansalskimi. Posyp serem. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.
Poczta idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuń