poniedziałek, 18 stycznia 2016

Karnawałowe kokardki

Karnawałowe kokardki 


Składniki :
  • 250g mąki,
  • 4 żółtka, 
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 kieliszka wódki,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
 Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy noża wytnij prostokąty. Ściśnij palcami na środku kwadracika tworząc kokardkę. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. 

 

1 komentarz:

  1. Smak dzieciństwa, choć w nieco ciekawszej formie (kształcie) :)

    OdpowiedzUsuń

Print