Sernik na spodzie murzynka
Składniki murzynek : ( blaszka 24x24cm)
- 250g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
:
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ostudzić, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i
żółtkami. Dokładnie zmiksować na jednolita masę. Z białek ubić pianę ,
dodawać porcjami do masy , delikatnie wymieszać.Ciasto wylej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki sernik :
- 500g twarogu na sernik,
- 4 jajka,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego.
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem pudrem ubij na puszystą masę. Partiami dodaj ser i budyń. Do masy serowej dodaj ubite białka i delikatnie połącz składniki.
Masę wylej na murzynka. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz przez godzinę.
Bardzo ładny, smakowity serniczek. :) Lubię na spodzie brownies, na spodzie murzynka nie robiłam, ale na pewno podobnie pyszny.
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńrobiłam, ściśle wg przepisu i... warstwa sera wyszła mi dwa razy cieńsza niż ta murzynkowa. Na pewno przepis jest tylko na 500 g sera? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA budyń dodać w proszku czy wcześniej go zrobić wg przepisu na opakowaniu?
OdpowiedzUsuńW proszku
Usuń