Puszysty sernik japoński
Pyszny, delikatny i bardzo puszysty sernik.
Koniecznie do wypróbowania.
Składniki : ( w temperaturze pokojowej )
- 170g serka Philadelphia,
- 1/3 szklanki mleka,
- 40g masła,
- 1/3 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki cukru,
- skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- masło do wysmarowania blaszki.
Do rondelka wlej mleko. Dodaj serek, masło i skórkę z cytryny. Zagotuj powoli co jakiś czas mieszając. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Do masy serowej dodaj żółtka i delikatnie połącz składniki. Wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Partiami dodaj ubitą pianę do sera.
Foremkę do ciasta owiń z zewnątrz folią aluminiową. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem. Wstaw formę do drugiej większej foremki i wlej gorącą wodę pomiędzy nimi. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 150 stopni. Sernik pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńna jakie wymiary blachy to?
OdpowiedzUsuńForma 22 cm x 28 cm
Usuńtrès belle realisation, il est superbe, bravo!
OdpowiedzUsuńbisous
Jaki elegancki :) Fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńA kiedy dodać 1/3 szklanki mąki? Bo gdzieś ta mąka zniknęła podczas przygotowania :)
OdpowiedzUsuńTylko 170g sera? Jak z tego ma wyjsc sernik????
OdpowiedzUsuńBasia
tak, użyłam tylko 170g serka Philadelphia
Usuńprzepis dość intrygujący :] mało sera :p
OdpowiedzUsuńale wygląda całkiem kusząco.
3 razy czytałam składniki, na pewno tylko tyle sera ?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńOdwołuję pytanie, już wiem wszystko o serniku japońskim ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńO takim sposobie pieczenia jeszcze nie słyszałam, ale zaintrygowało mnie to :) Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń