piątek, 25 kwietnia 2014

Puszysty sernik japoński

Puszysty sernik japoński

Pyszny, delikatny i bardzo puszysty sernik. 
Koniecznie do wypróbowania.

Składniki : ( w temperaturze pokojowej )
  • 170g serka Philadelphia,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 40g masła,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • masło do wysmarowania blaszki.
 Przygotowanie :

Do rondelka wlej mleko. Dodaj serek, masło i skórkę z cytryny. Zagotuj powoli co jakiś czas mieszając. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia. 

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Do masy serowej dodaj żółtka i delikatnie połącz składniki. Wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Partiami dodaj ubitą pianę do sera. 

Foremkę do ciasta owiń z zewnątrz folią aluminiową. Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem.  Wstaw formę do drugiej większej foremki i wlej gorącą wodę pomiędzy nimi. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 150 stopni. Sernik pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.



14 komentarzy:

  1. na jakie wymiary blachy to?

    OdpowiedzUsuń
  2. très belle realisation, il est superbe, bravo!
    bisous

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki elegancki :) Fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A kiedy dodać 1/3 szklanki mąki? Bo gdzieś ta mąka zniknęła podczas przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko 170g sera? Jak z tego ma wyjsc sernik????
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis dość intrygujący :] mało sera :p
    ale wygląda całkiem kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  7. 3 razy czytałam składniki, na pewno tylko tyle sera ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Odwołuję pytanie, już wiem wszystko o serniku japońskim ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O takim sposobie pieczenia jeszcze nie słyszałam, ale zaintrygowało mnie to :) Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Print